Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Тероризмът струва на света 52 млрд. доларa

Тероризмът струва на света 52 млрд. доларa

Броят на жертвите на тероризма в света е намалял с 44% в сравнение с пиковите значения през 2014 г. и в края на 2017 г. е достигнал 18,8 хиляди души. Това се казва в доклада „Глобален индекс на тероризма“, който беше представен в Лондон от Института за икономика и мир.

Авторите на доклада отбелязват, че броят на хората, загиващи от ръцете на терористите, намалява трета година поред. Една от основните причини за това е продължаващото отслабване на терористичната групировка ИДИЛ в Ирак и Сирия, където абсолютните показатели демонстрират най-осезателно подобрение, пише БГНЕС.

В Сирия броят на убитите от терористите хора за една година е намалял почти наполовина – 1,1 хиляди жертви през 2017 г. срещу 2,1 хиляди през 2016 г. и 2,7 хиляди през 2015 г. В Ирак през 2017 г. са убити 4,5 хиляди души в сравнение с почти 9,8 хиляди година по-рано.

„Данните за Сирия свързваме с успехите на операциите срещу ИДИЛ и очакваме тази тенденция да продължи. ИДИЛ губи все повече територия и източници за финансиране.

Едновременно с това през 2017 г. ИДИЛ е била най-активната терористична групировка. Второто място е за „Джебхат ан-Нусра“, която също е осъществила редица нападения“, заяви основателят на Института за икономика и мир, бизнесменът Стив Килелеа.

„Лицето на тероризма е променливо. Едни групировки изчезват, но постоянно се появяват нови. През 2017 г. терористичните атентати с човешки жертви в света са били осъществени от 169 групировки. От тях 42 или са нови организации, или такива, които през последните три години не са убивали“, добави той.

Глобалният тероризъм е струвал през 2017 г. на световната икономика 52 милиарда долара, което е с 42% по-малко, отколкото година по-рано. Терористични нападения с жертви са осъществени в 67 държави. Прави впечатление увеличаването на броя на терористичните атентати, извършени от десни радикали в САЩ и Западна Европа. От 2013 до 2017 г. броят на осъществените от тях нападения е достигнал 172, а жертвите – 66. Само за 2017 г. десните радикали са убили 17 души.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.