Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Тежка мъгла в Истанбул, на места видимостта е до 1 метър

Тежка мъгла в Истанбул, на места видимостта е до 1 метър

Гъстата мъгла, която обви Истанбул през уикенда, продължава да пречи на ежедневния живот в най-населения град в Турция, въпреки че изглежда постепенно се разчиства.

Настоящите метеорологични условия, възможност за фотографи да направят уникални снимки на града, потънал в мъгла, се оказа стресиращо за шофьорите. В ранните часове на понеделник и по време на пиковите часове мъглата доведе до усложнен трафик по главните пътища на града, като на някои места видимостта пада под 1 метър. Мъглата беше по-видима от по-високо място.

От азиатска страна Мостът на мъчениците от 15 юли и Мостът на Фатих Султан Мехмет, участъците Малтепе и Картал на магистрала D-100 бяха с тежки задръствания, докато трафикът от европейска страна се простираше от квартал „Бахчелиевлер“ до Златния рог, спирайки трафика от двете страни. Страхувайки се от трафика, някои шофьори избраха обществения транспорт, което доведе до претъпкване на метрото и метробусните станции.

Гъста мъгла наруши функционирането на други транспортни средства през уикенда, включително някои фериботни услуги между Истанбул и други градове, спирайки дейността им. Пътнически ферибот, работещ между европейската и азиатската страна на града, избягна на косъм сблъсък с лодка. Някои полети бяха забавени и на летище „Сабиха Гьокчен“.

Професор Енгин Туткун, ръководител на Асоциацията по индустриална токсикология, казва, че мъглата всъщност е „ смог “, вид мъгла, утежнена от дим и замърсители във въздуха. Говорейки пред агенция „Дуирйорен“ в понеделник, Туткун предупреди, че сегашното време е рисково за хората, страдащи от хронични респираторни заболявания. „Въпреки че това е метеорологичен феномен, той причинява безброй здравословни проблеми, когато се комбинира със замърсяването на въздуха“, каза той.

Туткун каза, че смогът може да бъде по-опасен на фона на пандемията на коронавируса , тъй като смъртоносната болест засяга най-много белите дробове и дишането. „Нуждаем се от ефективни мерки, тъй като може да има допълнителна тежест за здравеопазването, тъй като смогът може да ускори заболеваемостта от COVID-19“, каза той.

Той призова хората с хронични заболявания, чувствителни към подобни метеорологични условия, да не излизат навън, а здравите да избягват упражненията на открито в смога.

БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.