Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»„Той ни представлява от полуосветения си дом!“ Станишев и Аяла подкрепиха Кълъчдароглу

„Той ни представлява от полуосветения си дом!“ Станишев и Аяла подкрепиха Кълъчдароглу

Лидерът на най-голямата опозиционна Републиканска народна партия в Турция Кемал Кълъчдароглу проведе телефонен разговор с председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. А генералният секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла изпрати писмо до турския лидер в знак на подкрепа. Това съобщи турският в. „Джумхуриет“.

По-рано, за да привлече вниманието върху проблемите на хората в Турция, които не могат или не са в състояние да си плащат тока Кемал Кълъчдароглу обяви, че няма да плаща разходите си за електричество в знак на солидарност с тях и в продължение на седмица ще стои без осветление. По този повод лидерът на ПЕС Сергей Станишев и докладчикът на Европарламента за Турция Начо Санчес Амор проведоха телефонен разговор с Кълъчдароглу.

От партията на Кемал Кълъчдароглу съобщиха, че Станишев и Амор са потърсили Кълъчдароглу, за да изразят подкрепата си за него, в резултат на решението му относно отказа да си плати тока и да стои на тъмно в продължение на една седмица в знак на съпричастност към турските граждани, които не могат да си плащат сметките са електричество.

От друга страна, генералният секретар на Социалистическия интернационал изпрати писмо до Кълъчдароглу, в което се казва: „С удоволствие изразявам пълната си подкрепа и прибавям своя глас към гласа на г-н Кемал Кълъчдароглу, лидер на РНП, която е член на Социалистическия интернационал. Днес той застава редом до онеправданите и срещу онези, които увеличават богатството си, като използват държавните механизми за да опазят собствената си мощ и интереси.“ Луис Аяла припомни и факта, че е участвал в „Похода на справедливостта“, организиран от Кълъчдароглу през 2017 г.

„Неговата почтеност, съпричастността му към хората с потъпкани права и неговата последователност му донесоха легитимност в Турция и по света и го направиха по-силен. Той продължава да се бори в името на общите идеали, които Социалистическият интернационал защитава навсякъде по света.“, пише още в писмото си Аяла и допълва: „Заедно с народите в Турция и по света, Кълъчдароглу продължава да ни представлява от полуосветения си дом.“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.