Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Трима депутати в Меджлиса бяха лишени от статута си

Трима депутати в Меджлиса бяха лишени от статута си

Двама депутати от прокюрдската Демократична партия на народите и един от най-голямата опозиционна партия – Народнорепубликанската в Турция, бяха лишени от статута си на народни представители, предаде БНР.

Това са депутатката от ДПН от Хаккяри Лейла Гювен и колегата й от Диарбекир Муса Фарисоулларъ и народният представител от Истанбул от НРП Енис Бербероглу.

Решението беше прочетено от зам.-председателя на Меджлиса от управляващата Партия на справедливостта и развитието Сюрейя Сади Билгич насред протести на опозиционните депутати. От опозицията скандираха „Долу фашизма“ и „Право, законност, справедливост“.

Лейла Гювен и Муса Фарисоулларъ бяха осъдени на съответно на 6 и 9 години затвор в процес срещу кюрдската организация-шапка Съюз на кюрдските общности (КСК), която според Анкара е лице на ПКК.

Енис Бербероглу беше осъден на 5 години и 10 месеца затвор за разкриването, докато работеше като журналист, на оръжейни доставки от страна на турското разузнаване за въоръжени групи в Сирия през 2014 г. Присъдата му беше потвърдена от върховната касационна инстанция през 2018 г., но изпълнението бе отложено поради имунитета му като народен представител.

Въпреки че решенията и по трите казуса бяха оповестени отдавна, до момента не бяха предприемани стъпки за сваляне на депутатския имунитет на тримата.

Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу определи свалянето на имунитета на Бербероглу като „погазване на народната воля“.

Съпредседателят на парламентарната група на Демократичната партия на народите Мерал Данъш Бекташ нарече решението „преврат“ и коментира, че управляващите действат все едно нямат нищо общо с парламента и народната воля.

Бюлент Туран от ръководството на парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието заяви, че решението няма нищо общо с Меджлиса, а става дума за съдебно решение, насочено срещу хора, които са членове на въоръжена терористична организация и са разкрили държавни тайни.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.