Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Тръмп обвинени Турция: Анкара от години използва Вашингтон за своите цели

Тръмп обвинени Турция: Анкара от години използва Вашингтон за своите цели

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон няма да плати нищо на Анкара за освобождаването на християнския пастор Андрю Брънсън, когото определи като „голям патриот заложник“, предадоха “Ройтерс” и ТАСС.

„Няма да платим нищо за освобождаването на невинен човек, но ще спестим от Турция“, заяви Тръмп в Туитър. Той подчерта, че Анкара от години използва Вашингтон за своите цели, пише БТА.

Пастор Брънсън, живеещ в района на Измир, беше арестуван през 2017 г. по обвинение във връзки със забранени организации. САЩ отправят резки критики към Турция във връзка с този случай и искат незабавното му освобождаване, припомня ТАСС.

САЩ предложиха на Турция да освободи задържан американски пастор

Американският министър на финансите Стивън Мнучин заяви, че може да бъдат наложени допълнителни санкции на Турция, ако Анкара не освободи бързо американския пастор Андрю Брънсън, задържан по обвинения в шпионаж и връзка с терористична дейност, предадоха АП и “Ройтерс”.

Мнучин увери президента на САЩ Доналд Тръмп, че министерството на финансите е готово с допълнителни санкции. На срещата Тръмп заяви, че Турция „не се е показала като добър приятел“.

На срещата им в понеделник съветникът на Белия дом за националната сигурност Джон Болтън е предложил на турския посланик Анкара да освободи задържания американски пастор, за да намали икономическото и дипломатическо напрежение между двете страни, съобщава АП, цитирайки анонимен представител на американската администрация.

Според представителят на администрацията Белият дом е смятал, че е постигнал споразумение, вероятно визирайки американския натиск върху Израел да освободи затворен турски гражданин. Вместо това Брънсън беше прехвърлен под домашен арест, припомня АП.

Представителят на администрацията казва, че Турция е пропуснала голяма възможност да сложи край на напрежението заради задържането на Брънсън, довело до налагането на икономически санкции на Турция.

Според Белия дом повишаването на митата върху вноса на стомана и алуминий от Турция не е свързано със случая със задържания пастор, отбелязва АП.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.