Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Тръмп разкри мирния план за Близкия изток

Тръмп разкри мирния план за Близкия изток

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри плана, насочен към разрешаване на израелско-палестинския конфликт (наречен Mideast), заявявайки, че Израел прави „голяма крачка към мира“, съобщи БГНЕС.

“Израел прави голяма крачка към мира”, каза Тръмп, заставайки редом с премиера Бенямин Нетаняху, докато разкриваше подробности за плана, категорично отхвърлен от палестинците.

Наричайки плана “историческа възможност” за палестинците да имат независима държава, Тръмп добави, че “това може да бъде последната възможност, която някога ще имат”.

“Палестинците са в бедност и под насилие, експлоатирани от онези, които искат да ги използват като пешки за насърчаване на тероризма и екстремизма”, каза той.

“Те заслужават далеч по-добър живот”, каза Тръмп.

Президентът спомена, че документът е от 80 страници и че в него се посочва, че Йерусалим ще остане “неделима столица на Израел”.

“Йерусалим ще остане много важна, неделима столица на Израел”, подчерта Тръмп.

Но планът също така ще осигури на палестинците столица в окупиран Източен Йерусалим, каза той, като посочи, че Западният бряг няма да бъде намален наполовина по плана.

“Ще работим и за създаването на съседна територия в рамките на бъдещата палестинска държава, за тогава, когато се изпълнят условията за държавност, включително твърдото отхвърляне на тероризма”, каза Тръмп, като призова палестинците да обърнат гръб на радикалното движение “Хамас”.

Тръмп заяви, че е писал във вторник до палестинския президент Махмуд Абас да се включи с подкрепа за плана.

“Обясних на Абас, че територията, отредена за новата му държава, ще остане отворена и неразвита за период от четири години”, каза Тръмп.

Нетаняху от своя страна нарече обявяването на плана на Тръмп „исторически ден“.

Според него това е “реалистичен път към траен мир”, който гарантира суверенитета на Израел над долината на Йордания.

Нетаняху каза още, че според плана палестинските бежанци няма да имат право да се връщат в Израел.

Палестинците ще трябва да признаят Израел като еврейска държава, допълни още той.

Израелският президент каза, че е отворен за преговори за пътя на палестинците към бъдеща държава.

“Твърде много планове се опитваха да окажат натиск върху Израел да се оттегли от жизненоважна територия като долината на Йордан. Но вие, г-н президент, вие демонстрирахте позиция, че Израел трябва да има суверенитет в долината на Йордан и други стратегически области на Юдея и Самария.“

Минути след обявяването на плана стана ясно, че палестинските ислямисти от „Хамас“ отхвърлят сделката на Тръмп.

От своя страна Белият дом заяви, че според плана палестинската държава трябва да бъде “демилитаризирана”.

Белият дом разкри своето предложение за бъдещите граници на израелската и палестинската държави като част от спорния мирен план на президента Доналд Тръмп.

Картата показва района на Западния бряг, съдържащ около 15 израелски селища, свързани с Ивицата Газа само с тунел. Това технически би изпълнило обещанието на Тръмп за съседна палестинска държава.

“Визията предвижда демилитаризирана палестинска държава, която да живее спокойно редом с Израел, като Израел ще носи отговорност за сигурността на запад от река Йордан”, се казва в изявление на Белия дом.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.