Home»ИКОНОМИКА»Централната банка в Турция предприема мерки за стабилност

Централната банка в Турция предприема мерки за стабилност

Централната банка на Турция съобщи, че е готова да предприеме „всички необходими мерки“ за осигуряване на финансова стабилност след разпадането на лирата, обещавайки да предостави на банките ликвидност.

„Централната банка ще следи отблизо пазарните дълбочини и ценовите формирования и ще предприеме всички необходими мерки за поддържане на финансова стабилност, ако сметне за необходимо“, заяви банката в изявление, обещавайки да осигури „цялата ликвидност, от която банките се нуждаят“.

Изявлението дойде след като турската лира удари рекордно ниски стойности спрямо долара при разрастващия се дипломатически конфликт със САЩ.

Задържането на американски пастор Андрю Брансън от октомври 2016 г. по обвинения в тероризъм предизвика най-тежката криза от години в отношенията между съюзниците от НАТО.

Централната банка обяви готовността за вземане на мерки ден след като зетят на Ердоган Берат Албайрак, който е министър на финансите, обяви, че планът за действие е в ход.

При отваряне на търговията на азиатските борси лирата рязко поевтиня до 7.24 лири за долар, след което се стабилизира около 6.92 лири. Обезценяването ѝ надхвърли 44% от началото на годината.

От събитията в Турция страдат валутите на множество развиващи се икономики, а еврото поевтиня с 0.3% спрямо долара до най-ниското си ниво от юли 2017 г. насам.

Според последната ревизия ще бъдат осигурени около 10 милиарда лири, 6 милиарда долара и 3 милиарда еквивалент на златна ликвидност за финансовата система.

Номинално независимата централна банка се противопостави на натиска да повиши лихвените проценти, което, според икономистите ще намали падането на лирата.

В събота Ердоган нарече лихвените проценти „инструмент на експлоатация“, който прави бедните по-бедни и богатите по-богати. АФП/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.