Home»СПОРТ»Турска жандармерия ще охранява Мондиал 2022

Турска жандармерия ще охранява Мондиал 2022

Повече от 3 хиляди турски жандармеристи ще помагат на Катар за спазване на обществения ред по време на световното първенство по футбол, съобщават от южната ни съседка.

С население от по-малко от 3 милиона души, от които само 380 хиляди са местни граждани, Катар със сигурност ще се сблъска с недостиг на работна ръка по време на едномесечния турнир. В тази връзка домакините на Мондиала са се обърнали към Турция, най-близкият им регионален съюзник, тъй като посетителите се очаква да достигнат 1.2 милиона души.

Според подписания между двете страни протокол, Анкара ще изпрати 3 хиляди жандармеристи, 100 служители от специалните части, 50 сапьори и 80 обучени полицейски кучета.

„По време на турнира турските части ще отговарят само на нареждания на началниците си от Турция, които ще служат временно в Катар. Домакините нямат право да дават директни нареждания на турската полиция. Всички разходи за служебния персонал ще се поемат от Катар“, гласи информацията, публикувана от агенция Ройтерс.

През миналия месец и правителството в Пакистан одобри споразумение с Катар за помощ с охраната, но без да обяви подробности. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.