Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Tурската армия: 260 „терористи“ са неутрализирани досега в операция „Маслинова клонка“

Tурската армия: 260 „терористи“ са неутрализирани досега в операция „Маслинова клонка“

Двеста и шейсет „терористи“ са били неутрализирани досега в операция „Маслинова клонка“, която днес навлезе в петия ден от началото си, предаде турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на изявление на турската армия.

Същевременно турските военни, които действат заедно с бунтовниците от Свободната сирийска армия, са успели да установят контрол над общо 16 точки в Северна Сирия.

Армията уточнява, че убитите терористи спадат към кюрдски групировки като Кюрдската работническа партия (ПКК), Сили за защита на народа и Партия на демократичния съюз (СЗН/ПДС) и ДАЕШ (ИДИЛ).

Отделно турската армия е ликвидирала в хода на операцията „осем терористи“, които възнамерявали да извършат нападение над позиции на турската армия, съобщава още телевизионният канал.

Междувременно броят на жертвите от турска страна нарасна на трима души, след като снощи дойде новината за смъртта на сержант Мехмет Муратдагъ, убит при сблъсък край Африн с кюрдските бойци.

Путин и Ердоган обсъдиха ситуацията в Сирия, включително в района Африн

Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха по телефона ситуацията в Сирия, включително в района Африн, където турската армия провежда операция, предаде ТАСС, като се позова на Кремъл.

„Проведен беше телефонен разговор между президента на Русия Владимир Путин и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Държавните глави обмениха мнения за ситуацията в Сирия, включително в северозападния район Африн във връзка с провежданата там военна операция от турските въоръжени сили. И двете страни изтъкнаха важността от продължаване на активната съвместна работа за разрешаване на кризата, която трябва да се основава на принципите за запазване на териториалната цялост и зачитане на суверенитета на Сирия“, заяви пресслужбата на Кремъл.

Путин и Ердоган са обсъдили и подготовката за Конгреса на сирийския национален диалог в Сочи на 29-30 януари.

„Изразена беше надежда, че конгресът ще има представителен характер и ще послужи за намиране на дългосрочно политическо уреждане в Сирия в съответствие с предвиденото в резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН, а също с договореностите, постигнати в рамките на процеса от Астана“, каза Кремъл. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.