Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турската армия навлезе в сирийския анклав Африн

Турската армия навлезе в сирийския анклав Африн

Турският премиер Бинали Йълдъръм съобщи днес, че турските въоръжени сили са навлезли в сирийския анклав Африн, предаде “Ройтерс”, като се позова на телевизия “Хабертюрк”.

Навлизането в Африн става ден след като Турция нанесе въздушни удари в региона срещу подкрепяните от САЩ кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН).

Йълдъръм съобщи, че операцията, наречена „Маслинова клонка“, ще се осъществи в четири етапа и че с нея Турция цели да създаде 30-километрова „зона за сигурност“ в Северна Сирия, посочва ТАСС, позовавайки се на турския в. „Миллийет“.

Освен това Йълдъръм каза, че в резултат на операция „Маслинова клонка“ ще бъдат унищожени всички „терористични организации“. Той добави, че преди началото на операцията са били извършени „всички дипломатически преговори“.

Турският премиер заяви, че Русия няма възражения срещу операцията в Африн, а Турция работи за успокояване на безпокойството на Иран и „поддържа контакти с Дамаск при посредничеството на Москва и Техеран“, съобщи телевизия НТВ.

Според “Хабертюрк” турската армия е навлязла 3,5 километра в територията на Африн и е прочистила миниран район там. По думите на премиера, операцията е започнала в 11:05 часа местно време и засега няма ранени при операцията турски войници.

Турската армия потвърди началото на сухопътната операция в района на Африн, посочва “Ройтерс”.
Говорител на СЗН отрече твърденията, че турските сили са навлезли в Африн и заяви, че те са се опитали да прекосят границата, но са били изтласкани след ожесточени сражения.

Иракски кюрди протестират срещу турската военна операция в Сирия

Десетки кюрди излязоха на улицата в автономния район Иракски Кюрдистан, за да протестират срещу турската военна операция, насочена срещу контролирания от кюрдите анклав Африн в Северна Сирия, предаде ДПА. Демонстрантите носеха плакати с надписи „Не на турската агресия“ и „Спрете турските атаки срещу невинните“, съобщиха очевидци. Протестите съвпадат с посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу в столицата на Ирак Багдад, отбелязва агенцията. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.