Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турската лира е близо до рекордно ниско ниво спрямо долара

Турската лира е близо до рекордно ниско ниво спрямо долара

Турската лира отслабва за четвърти пореден ден, търгувайки се близо до нивото от 7,5 лири за долар. Инвеститорите очакват конкретни мерки от Турската централна банка, чието заседание е насрочено за следващата седмица, но за момента повишаването на лихвите изглежда малко вероятно. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Borsa Istanbul се насочва към четвърти пореден ден на повишение в съответствие с движенията на глобалните пазари”.

Демокан коментира и реакцията на инвеститорите след предупрежденията на Moody’s за турската икономика.

“Суверенният кредитен рейтинг на страната беше понижен на В2 спрямо В1 в петък, което я поставя наравно с Египет, Ямайка и Руанда”, припомни тя.

Друга тема, на която Демокан се спря, е напрежението между Гърция и Турция в региона на Средиземноморието.

“Турция преустанови проучванията си във води, за които и Анкара, и Атина твърдят, че са част от изключителните им икономически зони. Този ход може да отвори вратата към потенциално политическо споразумение, когато двете страни седнат на масата за преговори”, отбеляза тя.

Източник: bloombergtv.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.