Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турската лира е световен лидер по обезценяване

Турската лира е световен лидер по обезценяване

Докато продължава неясната ситуация около изборите, обезценяването на турската лира се засили. Един щатски долар стигна до стойност от 5,82 турски лири, а еврото скочи на 6,59 турски лири.

През април турската лира застана на челна позиция по обезценяване сред паричните единици на развиващите се страни. Към темата за закупуването на отбранителните системи С-400 от Русия, което създава напрежение в отншенията САЩ-Турция и оскъдните детайли в оповестнеия пакет от реформи се прибави и вероятността за повтаряне на изборите за кмет на Истанбул. Това несигурно положение повлия на обезценяването на турската лира.

Към 5 април обезценката на турската лира спрямо щатския долар се оценява на 3,5 на сто, а спрямо нивата от 1 април обезценяването е било с цели 5,58 пункта. През този период паричните единици на развиващите се държави реализирали по-високи стойностни нива, докато турската лира е загубила много от стойността си. След турската лира се нарежда малайзийската парична единица рингит с 0,8 на сто.

Според информация на в. „Джумхурийет“ източник от банковия сектор е изтъкнал, че безпокойството на пазарите се дължи на неприключилият все още изборен процес.

„Вероятността за повторни избори в Истанбул на 2 юни нараства. Това означава, че ще бъдат загубени още два месеца за икономиката и предвидените реформи. Обявеният пакет от реформи не съдържа нови елементи и детайли, освен капиталови инжекции за банките. Следователно в предстоящия период е твърде вероятно натискът върху турската лира да продължи“, е заявил банкерът.

От друга страна, увеличаването на петгодишната рискова премия също притиска турската лира.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.