Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турската опозиция ще приложи пътна карта от 12 точки, ако дойде на власт

Турската опозиция ще приложи пътна карта от 12 точки, ако дойде на власт

Oпозиционният Национален алианс в Турция се ангажира да управлява страната, като спазва конституцията и законите и зачита механизма за контрол и баланс и принципа за разделение на властите, ако дойде на власт след предстоящите избори, съобщава БТА, цитирайки „Хюриет дейли нюз“.

Лидерите на шестте опозиционни партии са се споразумели за пътна карта от 12 точки за връщане към парламентарната система на управление след изборите на 14 май, на които лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) Кемал Кълъчдароглу ще се кандидатира като общ кандидат на опозицията срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

В първата точка на пътната карта се подчертава, че лидерите ще управляват този процес чрез консултации и компромиси и като спазват основните стълбове на конституцията и законите. Според пътната карта преминаването от сегашната президентска система на управление към подсилен парламентарен модел ще се осъществи възможно най-скоро и в съответствие с разпределението на силите в парламента.

Лидерите на Националния алианс ще изпълняват функциите на вицепрезиденти по време на преходния период, а всяка от шестте партии ще контролира по едно министерство в кабинета. Останалите министерства ще бъдат разпределени между партиите в съответствие със събраните от тях гласове.

Пътната карта предвижда президентът да управлява кабинета в консултация с лидерите на алианса, особено по критичните въпроси. Алиансът ще продължи да поддържа координация и в парламента.

В текста се отбелязва още, че кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и кметът на Анкара Мансур Яваш ще бъдат назначени за вицепрезиденти от президента в подходящ момент.

Назначаването на двамата кметове за вицепрезиденти, в случай че опозицията спечели изборите, бе важно условие, поставено от „Добра партия“ за връщането ѝ в опозиционния алианс след временно разцепление заради разногласия около общата кандидатура за президент. Лидерката на „Добра партия“ Мерал Акшенер се върна на масата на преговорите и прие кандидатурата на Кълъчдароглу едва след като Имамоглу и Яваш бяха представени като вицепрезиденти.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.