Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турската прокуратура поиска забрана за политическа дейност на кмета на Истанбул

Турската прокуратура поиска забрана за политическа дейност на кмета на Истанбул

Турската прокуратура поиска да бъде наложена забрана за политическа дейност на настоящия кмет на Истанбул Екрем Имамоглу, съден за „обида на членовете на Висшата избирателна комисия (ВИК)“, съобщи БТА, цитирайки електронното издание на в. „Евренсел“.

На заседанието днес пред съд в истанбулския квартал Картал прокурорът поиска също на Имамоглу да бъде произнесена най-тежката възможна присъда по повдигнатото му обвинение – четири години и един месец затвор.

Много депутати и членове на опозиционната Републиканска народна партия (РНП) пристигнаха пред съда, за да присъстват на процеса. Поради делото местните власти в Картал забраниха всякакви събирания и пресконференции на места извън площад „Нейзен Тевфик“. Около сградата на съда бяха разположени голям брой водни оръдия и служители на силите на полицията за бързо реагиране. Пред съдебната зала бяха поставени заграждения и полицаи. Много журналисти не успяха да влязат в салона.

Съдебният процес ще продължи на 14 декември.

Преди заседанието кметът Имамоглу заяви пред телевизия FOX, че се срамува от този съд и определи ситруацията като „трагикомична“.

Имамоглу, член на опозиционната Републиканска народна партия (РНП), е обвинен заради реч, която е произнесъл във връзка с повторението на изборите за местна власт през 2019 г. Имамоглу спечели тези избори с малкa преднина пред своя съперник от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и след като тези резултати бяха анулирани, спечели повторния вот с по-голяма подкрепа. В речта си Имамоглу заяви: „Тези, които анулираха изборите на 31 март, са глупаци“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.