Home»ИКОНОМИКА»Турската централна банка отново ще решава за лихвите на 26 май

Турската централна банка отново ще решава за лихвите на 26 май

Комитетът по парична политика на турската централна банка ще реши на 26 май дали да промени основния лихвен процент, съобщава електронното издание на в. „Сьозджю“.

През април банката остави непроменена водещата лихва. Очаква се лихвеният процент от 14% да бъде запазен на същото равнище и на новото заседание на банката, независимо че инфлацията в страната през април достигна близо 70%, посочва изданието. Тази прогноза правят 15 икономисти в анкета за агенция „Ройтерс“.

Друга анкета, осъществена от турската централна банка сред представители на реалния и финансовия сектор и експерти, показва, че очакванията са за инфлация в края на годината от 57,92%, курс на лирата спрямо долара от 17,57 към едно и икономически растеж от 3,3% през 2022 г., съобщи турската частна телевизия НТВ.

През април турската централна банка запази непроменен основния си лихвен процент за четвърти пореден месец. Решението е в съответствие с противопоставянето на президента Реджеп Тайип Ердоган на високите лихвени проценти в стремеж за стимулиране на растежа, инвестициите и износа. Турският президент изтъква, че повишаването на лихвените проценти води до инфлация – позиция, която противоречи на общоприетите икономически теории.

От септември насам турската централна банка намали лихвените проценти с 5 процентни пункта въпреки високата инфлация. От януари насам банката запазва непроменен основния си лихвен процент на ниво от 14%. Поредицата от намаляване на лихвените проценти миналата година предизвика валутна криза и повишаване на потребителските цени, което се задълбочава от нахлуването на Русия в Украйна и нарастващите разходи за енергия.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.