Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турски министър: Не разследваме публикациите, а написаното в тях!

Турски министър: Не разследваме публикациите, а написаното в тях!

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг оправда издадената заради публикации в социаните медии присъда затвор на Джанан Кафтанджъоглу, окръжен председател на опозоционната Народнорепубликанска партия (НРП).

„В Турция няма човек, който да е разследван заради постнати туитове. Разследването се води, заради написаното в туита“, изтъкна правосъдният министър Боздаг.

Министър Бекир Боздаг коментира в телевизионно предаване присъдата на водещата фигура от опозицията Джанан Кафтанджъоглу така:

„Досега не съм говорил във връзка с издадени присъди. Но тук имаме издадено решение. Решенията могат да бъдат критикувани. Кемал Кълъчдароглу (лидер на НРП) също може да критикува. Но това трябва да става с чист език и в рамките на уважението. Кълъчдароглу казва: „Аз не признавам съда“. Ако Турция е правова държава и съда е издало решение, човек който говори за правова държава трябва да каже следното: „Не харесах издаденото решение. Аз съм против, но има издадено съдебно решение. Разбира се, че ще се направи необходимото“. Това е неспазване на закона. Престъпление е да се подтиква към неспазване на закона“.

Правосъдният министър Боздаг подчерта, че като управляващи не разследват публикациите в социалните медии, а написаното в тях!

На 12 май турският Касационен съд потвърди присъдата затвор за окръжната председателка на НРП в Истанбул Джанан Кафтанджъоглу. Съдът потвърди присъдата от 4 години и 11 месеца и 20 дни затвор за Кафтанджъоглу. Тя е призната за виновна по обвинения в „обида на турския президент“, „публична обида на Република Турция“ и „пропаганда в полза на терористична организация“.

Всъщност обвиненията срещу Кафтанджъоглу са повдигнати заради нейни туитове от 2013 и 2014 г., но трябва да се отбележи, че дела са заведени едва през 2018 г., когато става окръжен председател на НРП в Истанбул. Преди това съдържанието на туитовете й не е подразнило особено никого.

Кафтанджъоглу имаше важна роля при местните избори през 2019 г., на които опозиционната Народнорепубликанска партия спечели кметския пост в Истанбул. На практика Кафтанджъоглу бе „архитектът“ на победата на кемалистката формация в най-големия турски град. Победата в най-големия турски град бе изключително значително събитие, защото дори Ердоган бе казал, че „който спечели в Истанбул, печели в цяла Турция“.

В родината си Кафтанджъоглу е призната за „ключово действащо лице“ в борбата срещу политиката на Парията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.