Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турски пилоти вече не участват в обучителните програми с изтребители Ф-35

Турски пилоти вече не участват в обучителните програми с изтребители Ф-35

Турски пилоти вече не участват в обучителните програми с изтребители Ф-34 в авиобаза Люк в щата Аризона, заявиха вчера източници от Пентагона, цитирани от „Ройтерс“.

Решението е във връзка с плановете на Турция да купи руски противоракетни системи С-400, пише БТА.

Според Съединените щати придобиването на С-400 създава опасност за изтребителите Ф-35, каквито Турция също планира да купи. Вашингтон заяви, че Анкара не може да има и двата вида въоръжение.

Решението за прекратяването на участието на турски пилоти в обучителните програми бе оповестено няколко дни след като изпълняващият длъжността министър на отбраната на Съединените щати Патрик Шанахан каза на турския си колега Хулуси Акар, че вече пристигналите в САЩ пилоти могат да останат до юли.

„Департаментът има информация, че турските пилоти в база Люк не летят. Без промяна в политиката на Турция ще продължим да намаляваме участието на турските си съюзници в програмата с Ф-35“, каза пред „Ройтерс“ говорителят на Пентагона Майк Андрюс.

Друг американски служител, поискал анонимност, заяви пред „Ройтерс“, че американски командир на база Люк е решил миналата седмица да преустанови обучението на турските пилоти по съображения за сигурност.

Призив на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри единодушно резолюция, в която се съдържа призив за цялостно налагане на санкции спрямо Турция в рамките на приетия през 2017 г. закон „За противодействие на противниците на Америка чрез санкции“ (CAATSA), ако Анкара получи руските зенитно-ракетни системи С-400, предаде ТАСС.

В резолюцията, одобрена вчера, се съдържа призив към американския президент Доналд Тръмп за налагане на санкции в съответствие със закона CAATSA, ако турското правителство не отмени решението за купуване на руските системи С-400. Конгресмените осъждат тази сделка и смятат, че тя „поставя под заплаха целостта на американско-турския съюз и подкопава НАТО“.

Турция, изглежда, ще купи противоракетните системи С-400 въпреки предупрежденията от страна на Съединените щати. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви наскоро, че е изключено Турция да се откаже от сделката си с Москва.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви на 22 май, че турски военни са на обучение в Русия как да използват С-400, припомня „Ройтерс“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.