Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турски професор: Сирийските демократични сили не биха се разбрали с Дамаск без ролята на Русия

Турски професор: Сирийските демократични сили не биха се разбрали с Дамаск без ролята на Русия

Какво означава договорката на Сирийските демократични сили с управлението на Асад? Как намерението на Турция за оставане в Сирия регулира политическия баланс? Ето на тези и други въпроси отговори турският учен проф. д-р Месут Йеен в интервю за журналистката Ширин Пайзън от информационния сайт T24.

Относно договорката между съставената предимно от кюрдите Сирийски демократични сили и сирийската армия проф. Йеен изтъква: „Без ролята на Русия тази договорка не би била постижима. От две тежки ситуации кюрдите избраха по-малката. Сирийските демократични сили се разбраха с Дамаск, за да не пострадат повече цивилни граждани.“

Според проф. Йеен операция „Извор на мира“, която Турция започна в североизточна Сирия „дори не е успяла да се доближи“ до поставените цели. „Турция иска да сложи край на структурата на Сирийските демократични сили, която може да се сравни с държавно устройство. Турция иска да създаде в този регион някаква арабска единица и да премине отвъд автомагистралата М4. Само че след договорката между СДС и Дамаск постигането на тези цели може да се окаже много трудно.“, заявява специалистът.

Проф. Йеен отбелязва, че с изтеглянето на американските войски Русия се превръща във „влиятелна сила“ в Сирия и допълва: „В съотношението на баланса на силите Русия надделява. Особено на сирийска територия Турция не е в състояние да бъде балансьор. Смятам, че ще се отиде на споразумение, което ще бъде много под очакванията на Анкара.“

Турският специалист смята, че в случай, че турската и сирийската армия се изправят една срещу друга, Анкара ще се споразумее с Москва. „Ако не се постигне споразумение, Турция ще поиска подкрепа от САЩ“, твърди Йеен.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.