Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турски съд проправи пътя към превръщането в джамия на храма „Св. София“ в Истанбул

Турски съд проправи пътя към превръщането в джамия на храма „Св. София“ в Истанбул

В петък турски съд отмени правителствено решение от 1934 г., с което храмът „Света София“ в Истанбул е превърнат в музей, като постанови, че решението е незаконно, съобщава, БНР, цитирайки Ройтерс.

По този начин съдът проправи пътя за превръщането на сградата отново в джамия въпреки редица международни предупреждения срещу тези планове.

Турската върховна административна инстанция – Държавният съвет – отмени решението на Министерския съвет на страната от 1934 г. за превръщане на „Св. София“ в музей. Решението отваря пътя за връщане на статута на „Св. София“ като джамия.

Турският държавен съвет днес се произнесе по същество на иска, след като на 2 юли изслуша страните по делото.

До момента Държавният съвет многократно е отхвърлял на различни основания допустимостта на подобни искове, но през ноември 2019 г. институцията издаде решение, с което позволява музеят „Хора“ (Карийе) отново да бъде превърнат в джамия. Жалбоподателите оспорваха решение на турския Министерски съвет от 29 август 1945 г., с което множество джамии са прехвърлени към Министерството на образованието за превръщането им в музеи. Преди превръщането ѝ в джамия, „Хора“ е била византийска църква, която има голяма известност и културно значение заради изкусно направените позлатени мозайки и средновековни стенописи.

Вчера говорителят на турското президентство Ибрахим Калън заяви, че „Св. София“ винаги ще бъде част от световното историческо наследство и отварянето ѝ за ислямски молитви няма да попречи на хората да могат да я посещават.

Представители на ЮНЕСКО заявиха вчера пред „Ройтерс“, че Организацията трябва да бъде уведомена предварително за всяка промяна на музея и че тези промени следва да бъдат разгледани от Комитета по световното наследство. Статутът на музей под егидата на ЮНЕСКО предвижда определени правни задължения, посочват от световната организация, и допълват, че многократно са изразявали опасенията си по въпроса с писма пред турските власти.

На площада пред „Св. София“ са поставени бариери, а още преди обявяването на решението на Държавния съвет пред музея започнаха да се събират привърженици на превръщането на „Св. София“ в джамия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи обръщение към нацията. Часът е символичен, тъй като 2053 г. е 600-годишнината от завладяването на Константинопол от османците.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.