Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турски търговци искат отделно гише за българи на Капъкуле заради опашките от завръщащи се гастарбайтери

Турски търговци искат отделно гише за българи на Капъкуле заради опашките от завръщащи се гастарбайтери

Турски търговци настояват за откриване на отделни гишета на границата за гръцките и българските туристи заради прекомерното натоварване в резултат на завръщането на турски гурбетчии в родината, съобщава сайтът Хаберлер, цитиран от БТА.

Кемал Джингьоз, председател на Одринската асоциация на търговските и занаятчийски палати, каза, че въпросът е бил поставян и по-рано пред местните власти на Одрин. Джингьоз мотивира необходимостта от допълнителни гишета само за българските и гръцките туристи с интензивността, която се очаква да се наблюдава на граничните пунктове преди лятната почивка на гастарбайтерите, живеещи в различни страни от Европа.

„Факт е, че има натовареност на пунктовете, когато емигрантите си идват. По този повод се наблюдава намаляване на българския туристически поток. Казахме това пред областната управа в миналото. Заявихме, че трябва да има два отделни перона и през тези два перона да преминават само български и гръцки туристи, но областната управа тогава каза, че не е възможно“, посочи той.

Джингьоз повтори молбата да бъдат запазени отделни гишета за българи и гърци на границата, ако това е осъществимо и съответства на закона.

В Турция от този уикенд започва ваканцията по случай празника Курбан байрам (28 юни-1 юли).

Хаберлер обръща също така внимание, че български посетители, пристигащи на пазар в Одрин, се оплакват от поскъпването на стоките. Според наблюденията на българи това е довело до намаляване на броя на туристите, идващи в града. Докато гражданите на съседната държава се оплакват от високите цени, магазинери в Одрин твърдят, че цените са нормални, посочва сайтът.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.