Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският финансов министър призова за търпение на фона на сложната икономическа ситуаци

Турският финансов министър призова за търпение на фона на сложната икономическа ситуаци

Министърът на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек призова съгражданите си към търпение на фона на сложната икономическа ситуация в страната, предаде БТА, позовавайки се на турските медии.

Шимшек, който говори пред в. „Файненшъл таймс“, заяви, че се стреми да „възстанови баланса на икономиката“ след няколко години на нетрадиционна икономическа политика.

Министърът на финансите отбеляза, че турският президент е подкрепил обрат в политиката, при който лихвените проценти се повишиха с над 20 процентни пункта след изборите през май.

Миналата седмица Централната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с 500 базисни пункта – от 25 на 30 процента. Междувременно през последните месеци турската лира силно се обезцени спрямо долара и еврото.

Ние сме на прав път. Има силни доказателства, че доверието се завръща. Но трябва да бъдем търпеливи, все още не е лесно, каза още Шимшек пред „Файненшъл таймс“.

Той заяви наскоро, че властите възнамеряват да затегнат кредитната политика и обема на кредитиране на населението. Той подчерта, че правителството възнамерява да регулира по-строго отпускането на кредити за недвижими имоти, както и да ограничи отпускането на кредити за автомобили.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.