Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турският производител на дронове е обещал още един безплатен дрон за Украйна

Турският производител на дронове е обещал още един безплатен дрон за Украйна

Турският производител на безпилотни самолети „Байкар“ е обещал да подари още един дрон на Украйна след набирането на средства в Полша за покупката на един от летателните апарати на компанията, съобщи „Дейли сабах“.

Това е съобщил Славомир Сиераковски, организатор на кампанията за набиране на средства за безпилотен самолет „Байрактар TБ2“ (Bayraktar TB2), пише БТА.

Сиераковски е стартирал кампанията на 30 юни, за да окаже помощ на усилията на Украйна във военния конфликт. В неделя, няколко дни преди края на кампанията, набраните от дарения средства за „Байрактар за Украйна“ са надвишили 22,5 милиона злоти, сумата, необходима за покупката на дрона.

През профила си в социална медия той съобщи, че е получил официално писмо от ръководството на „Байкар“, че „полският“ дрон за Украйна ще бъде дарен на страната, а събраните средства ще бъдат насочени за хуманитарна помощ за украинците.

Преди това кампании за набиране на средства за закупуване на дронове за украинската армия бяха организирани от литовци и украинци, като тогава „Байкар“ също дари дроновете и пожела събраните пари да бъдат дарени за хуманитарна помощ.

Украйна купи над 20 дрона „Байрактар ТБ2“ от „Байкар“ през последните години и поръча още 16 на 27 януари. Тази партида беше доставена в началото на март.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.