Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският ученик Атлас Сарафоглу е отличен от WWF

Турският ученик Атлас Сарафоглу е отличен от WWF

Тринайсетгодишният Атлас Саррафоглу от Турция е активист за климата и получи една от тазгодишните Международни младежки награди на Световния фонд за дивата природа WWF, предаде БНР.

Той организира инициативата „Петъци за бъдеще“ в Турция и е първият младеж в страната, който провежда екологични протести. Той е ученик в 8 клас  в основно училище в Истанбул.

Глобалната кампания „Петъци за бъдеще“ започна през август 2018 г. с мълчаливите протести на шведската ученичка Грета Тунберг пред парламента в Стокхолм. Атлас Саррафоглу подема инициативата в Турция и първото подобно събитие в страната се провежда през март 2019 г. Турски активисти вземат участие и във втората глобална акция – на 24 май 2019 г., когато ученици от над 150 страни не посещават училище, за да поискат по-сигурно екологично бъдеще.

От 2017 г. под патронажа на Емине Ердоган, съпругата на президента на Турция, започна мащабна кампания за рециклиране и повишаване на културата за опазване на околната среда. Вследствие на кампанията в цялата страна започна поставяне на контейнери за разделно събиране на отпадъците.

Екологичните предизвикателства пред Турция обаче остават сериозни. Както в много други страни, основен проблем е индустриалното замърсяване, а не това, предизвикано от гражданите. Според местния клон на международната организация „Грийнпийс“ – „Грийнпийс – Акдениз“, в Турция ежедневно влизат около 213 камиона с пластмасови отпадъци. От 2004 г. насам внасяното количество пластмасови отпадъци от Евросъюза в Турция се е увеличило над 170 пъти, а страната се превръща в новия адрес на доставки, след като Китай забрани вноса им през 2018 г. Сериозно предизвикателство е намаляването на замърсяването от ТЕЦ-овете, както и от минно-добивната индустрия. В редица райони на страната имаше протести срещу изграждането на ВЕЦ-ове. Те са значително по-чисти от централите на въглища, но също сериозно могат да засегнат реките, на чиято територия са изградени.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.