Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският външен министър и държавният секретар на САЩ обсъдиха последните събития в Газа

Турският външен министър и държавният секретар на САЩ обсъдиха последните събития в Газа

Турският външен министър Хакан Фидан и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обсъдиха последните събития в Газа в телефонен разговор, предаде Анадолската агенция за БТА, позовавайки се на дипломатически източници.

Двамата са обсъдили как да се предотврати разпространението на конфликта в Газа, усилията за освобождаването на заложници и спешната необходимост от създаване на хуманитарен коридор, както и въпроси свързани с разширяването на НАТО, казаха още източниците, които са пожелали анонимност.

Освен това Фидан е казал на Блинкън, че атакуването на Газа, без да се прави разлика между цивилни и въоръжени, е неприемливо.

Израел бомбардира тежко Газа на 7 октомври, когато палестинската групировка „Хамас“ извърши трансгранична атака.

Броят на палестинците, убити при израелските атаки срещу Газа, се е увеличил до 8005 души, включително 3342 деца, 2062 жени и 460 възрастни хора, според Министерството на здравеопазването.

Повече от 1400 израелци са убити в конфликта.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари обяви в събота, че израелските сили разширяват своите операции и преминават към „следващата фаза на нашата война срещу „Хамас“, която включва наземни операции.

Междувременно жителите на Газа, които наброяват 2,3 милиона души, са изправени пред недостиг на храна, вода, гориво и лекарства поради блокадата на анклава от страна на Израел.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.