Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският външен министър: Започваме да нормализираме отношенията с Европа

Турският външен министър: Започваме да нормализираме отношенията с Европа

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че отношенията на Турция с Европейския съюз започват да се нормализират на фона на напрежението със САЩ, предаде ТАСС, като се позова на „Анадолската агенция“.

„Отношенията с ЕС започнаха да се нормализират на по-здрава основа. В близките дни ще има среща на делегация на турското външно министерство с първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс. Ние смятаме да засилим контактите с ЕС по въпроса за визовата либерализация“, каза Чавушоглу.

Той подчерта, че Анкара е готова да преговаря с Вашингтон, но само „в качеството на равноправни партньори“. Министърът посочи, че само така страните ще могат да разрешат всички съществуващи проблеми.

Отношенията между Турция и САЩ се обтегнаха във връзка с решението на САЩ да увеличи митата за внос на алуминий и стомана от Турция, което доведе до рязък спад на стойността на турската лира. Друг проблем в отношенията е арестът на американския пастор Андрю Брънсън в Турция.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.