Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският върховен апелативен съд потвърди доживотната присъда на Осман Кавала

Турският върховен апелативен съд потвърди доживотната присъда на Осман Кавала

Върховният апелативен съд на Турция потвърди доживотната присъда на бизнесмена и филантроп Осман Кавала, която му беше наложена за „опит да свали правителството“ по време на протестите за парка Гези през 2013 г., съобщи ДПА, като се позовава на Анадолската агенция.

С решението си съдът потвърди и 18-годишните присъди на още четирима души за съучастие, включително срещу Джан Аталай, който през май беше избран за депутат, но не можа да излезе от затвора, за да положи клетва.

Освен това съдът свали обвиненията срещу трима други обвиняеми, двама от които се намират в затвора. Очаква се те да бъдат освободени.

Действията на полицията срещу демонстрациите за парка Гези в Истанбул през 2013 г. предизвикаха антиправителствени протести в цяла Турция, които бяха най-сериозното подобно движение срещу тогавашния премиер и днешен президент Реджеп Тайип Ердоган.

Кавала е в затвора от 2017 г. Западни правителства и правозащитни групи критикуваха процеса и присъдата срещу него като политически мотивирани.

През 2018 г. Ердоган публично обвини Кавала, че е финансирал протестите за парка Гези с подкрепата на американско-унгарския инвеститор и филантроп Джордж Сорос. Турският президент многократно е определял протестите като „международен заговор“.

Ема Синклер-Уеб, зам.-директор за Европа и Централна Азия на правозащитната организация „Хюмън райтс уоч“, определи решението на турския съд като „чудовищна злоупотреба със съдебната система“. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.