Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу подаде оставка

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу подаде оставка

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу подаде оставка. Той заяви, че не е успял да предвиди струпванията по улиците в големите градове на страната този уикенд, предаде БНР.

Същевременно Мерал Акшенер, лидер на опозиционната Добра партия, поиска 15-дневна карантина в страната.

Мерал Акшенер същевременно призова и за разширяване на икономическия пакет помощи за гражданите.

Министърът на финансите Берат Албайрак съобщи, че над 200 000 фирми и 2 млн. работници са подали заявка да получат помощ по схемата за подпомагане на работниците на намалено работно време. До момента 700 000 от молбите са били одобрени, допълни той.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу заяви, че е получил и приема критиките, които бяха отправени срещу него заради съобщаването на забраната за излизане на улицата в 31 най-големи града на страната два часа преди налагането й. По думите му на някои места са се събрали хора, като общият им брой не надхвърля 250-300 000 души. Той изрази мнение, че това няма да доведе до големи проблеми.

Към неделя на обяд са били глобени или са били предприети административно-наказателни мерки срещу приблизително 19 000 за нарушаване на забраната за излизане, съобщи вътрешното министерство.

Общо почти 1200 вече са жертвите на корона-вируса в Турция, след като днес 97 човека загубиха живота си. Почти 5000 нови заразени бяха регистрирани днес, с което общият брой на потвърдените случаи достигна около 57 000. По-малко вероятно е да се наложи интензивно лечение и намаляват дните, прекарани в интензивни отделения от пациентите. Намалява и броят на интубираните пациенти, посочи здравният министър Фахреттин Коджа.

Президентският говорител Ибрахим Калън съобщи, че Турция ще изпрати медицинска помощ и на Армения и Израел. Той допълни, че Турция няма да търси споразумение с Международния валутен фонд за икономическо възстановяване след пандемията.

 

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.