Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турското правителство ще плаща 60 процента от заплатите на служителите на фирми, засегнати от Ковид-19

Турското правителство ще плаща 60 процента от заплатите на служителите на фирми, засегнати от Ковид-19

Турското правителство ще плаща 60 процента от заплатите на служителите на фирми, изпаднали в неплатежоспособност заради коронавируса, съобщи БТА, цитирайки Анадолската агенция.

Сумата, в размер между 1752 и 4381 турски лири (260 и 650 долара) ще бъде изплащана в срок от три месеца.

Правителството ще поема и здравните осигуровки на работниците през визирания период.

Мярката предоставя възможност на засегнатите от мерките срещу Ковид-19 компании да запазят служителите си през тези три месеца.

Ако даден служител загуби работното си място след този тримесечен период, той ще получава обезщетение за безработица в размер до 2354 турски лири (350 долара) месечно за срок до седем месеца.

Турция прие и други мерки като данъчни облекчения и отсрочка за компании и частни лица.

Под закрилата на правителството са поставени специално фирмите в областта на туризма и авиацията, които са най-тежко засегнати от коронавируса.

Освен чрез изплащане на 60 на сто от заплатите на служителите Анкара прилага и други мерки в подкрепа на работодателите. Турция увеличи също така и минималната пенсия в страната, която стана 1500 турски лири (223 долара).

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.