Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турците плащат по 2,8 милиона лири дневно за сигурността на Ердоган!

Турците плащат по 2,8 милиона лири дневно за сигурността на Ердоган!

Разходите за охрана на турския президент Реджеп Таййип Ердоган с всеки ден расте. Според публикация на в. „Джумхурийет“ разходите за охрана на Ердоган за първите 8 месеца на тази година са се удвои в сравнение със същия период на миналата година.

Дирекция „Охрана на президентството“, която отговаря за сигурността на турския президент, е изразходвала 693 милиона 420 хил. 840 турски лири (около 24 милиона евро). Според тези разчети за сигурността на Ердоган дневно са били похарчени 2,8 милиона турски лири (около 94 хил. евро). Според изчисления на вестника дневната сума похарчена за охрана на Ердоган се равнява на месечните минимални заплати на 245 човека.

За сравние на същия период през 2022 година са били израдходвани 337 милиона 722 хил. 804 турски лири. Това показва, че разходите за „армията от охранители“ на Ердоган се е удвоила.

Броят на охранителите на Ердоган не е известен

От друга страна не е известен броят на охранителите, които се грижат за сигурността на турския президент Ердоган. Обществена тайна е, че при всяка публична проява на Ердоган „армията от охранители“ наброява няколко десетки служители. Президентският ескорт също е внушителен, което буди негодувание сред опозиционните избиратели в Турция.

Депутатът от опозиционната Народно републиканска партия (НРП) Алпай Антмен отправя запитване към турския Меджлис относно бройката на колите и охранителите, които трябва да се грижат за сигурността на Ердоган.

Отговорът към запитването е частичен и касае само бройката на охранителите. Отговорът е лаконичен, като се посочва, че броят им е достатъчен, за да няма опасения за сигурността на президента.

obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.