Home»ИКОНОМИКА»Турция: борсите ликуват след изборите в Истанбул. А какво ще реши „Фолксваген“?

Турция: борсите ликуват след изборите в Истанбул. А какво ще реши „Фолксваген“?

На финансовите пазари явно има нещо като неписан закон за Турция: колкото по-слаб е Ердоган, толкова по-силна е лирата и обратно. Няма друго логично обяснение за ситуацията в страната в началото на новата седмица, отбелязва вестник „Ди Велт“.

Повторната победа на опозиционера Екрем Имамоглу на кметските избори в Истанбул веднага доведе до скок на курсовете – турската валута повиши стойността си спрямо долара с близо два процента, нарасна и стойността на турските ценни книжа.

Германското издание цитира по този повод стратегически анализатор от инвестиционното дружество Bluebay Asset Management“, който казва:“Eрдоган сега със сигурност съжалява, че нареди да бъдат повторени изборите, защото те допълнително подчертаха личното му поражение“. Вестникът помества и становища на наблюдатели, според които, тежкото поражение на Ердоган би могло да доведе до икономически подем.

Надеждите са, че след като правителството е било наказано от избирателите заради лошата икономическа ситуация на страната, политиците просто няма да имат друг изход, освен да проведат спешно необходимите реформи. „Победата на Имамоглу отразява нарастващото недоволство на избирателите от икономическите проблеми, високата инфлация и слабостта на местната валута“, казва Пьотр Матис, експерт в холандската „Рабобанк“.

Дългове: 328 милиарда долара

През последните десет години турската лира се е обезценила с около 80% спрямо американския долар – само аржентинското песо е в още по-лоши позиции. Инфлацията в Турция в момента възлиза на 19%, безработицата е от 14,1 на сто, а индексът на бедността – 33%. Експертите твърдят, че това е резултат от погрешната икономическа политика на Ердоган, насочена към повишаване на икономическия ръст на всяка цена. Експанзията в последните 16 години бе финансирана най-вече с поемането на нови дългове, които увеличиха неимоверно зависимостта на страната от чуждите инвеститори, защото повечето от заемите бяха в долари.

До края на 2018 кратко- и средносрочните валутни задължения на Турция бяха достигнали ниво от 328 милиарда долара. А когато чуждестранните кредитори започнаха да се въздържат от нови инвестиции, Ердоган се опита да компенсира икономическата слабост с политическа сила – той прокара нови президентски пълномощия и започна битка срещу Централната банка.

„Икономиката сега трябва да има приоритет за администрацията на Ердоган. Резултатите от изборите в Истанбул би трябвало да бъдат използвани като стимул за прилагането на смели реформи, които да доведат до ограничаване на кризата“, препоръчва Пьотр Матис. Според него, волята за реформи би могла да възвърне доверието на турците, които през 2023 ще трябва да гласуват на нови парламентарни избори. Тогава ще се разбере дали ПСР ще задържи властта.

Новият завод на „Фолксваген“ – все пак в Турция?

„Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ (ФАЦ) излиза с предположението, че победата на опозицията в Истанбул и предизвиканото от нея оживяване на финансовите пазари може да увеличи шансовете на Турция в състезанието за новия завод на „Фолксваген“. Политическото развитие в Турция и наличието на функционираща демокрация в Истанбул със сигурност е фактор, който може да повлияе на решението на концерна, изтъква вестникът.

Все още мениджмънтът проверява условията и възможните места в България, но междувременно имало ясно изразена тенденция в полза на турската кандидатура. Според информациите на ФАЦ, решението на Надзорния съвет на концерна ще стане известно на 11 юли.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.