Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция чества 88 години откакто жените получават право да гласуват

Турция чества 88 години откакто жените получават право да гласуват

Турция чества 88-ата годишнина откакто турските жени получават правото да гласуват и да бъдат избирани на парламентарни избори, години преди редица европейски държави, като например Франция, да дадат същото право на своите гражданки, предаде БТА, цитирайки турската телевизия ТРТ Хабер.

Първата стъпка е направена в далечната 1930 г., когато жените получават възможност да участват в общински избори. Първата жена кмет на община става Садийе Ханъм, избрана да оглави община Кълъчкая в околията на град Юсуфели, окръг Артвин. През 1933 г. туркините получават възможност да бъдат избирани за кметове на села, а първата жена, заела такъв пост, е Гюл Есин Ханъм, която поема управлението на село Демирдере, окръг Айдън.

През 1934 г. с промяна в конституцията и закона за изборите туркините получават правото да гласуват на парламентарни избори и самите те да бъдат избирани за депутати. Решението е прието с гласовете на 258 народни представители в 317-местния по онова време парламент.

На първите избори година по-късно 18 от 395 избрани депутати са жени.

Жените получават правото да участват на избори 36 години преди същото право да получат жените в Швейцария, 11 години преди жените във Франция и 14 години преди белгийките, отбелязва телевизията.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.