Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция е на трето място след Сирия и Афганистан по брой на гражданите, търсещи убежище в Европа

Турция е на трето място след Сирия и Афганистан по брой на гражданите, търсещи убежище в Европа

Миналата година 100 807 турски граждани са подали молби за убежище в държавите от ЕС, показват данни на Агенцията на Европейския съюз в областта на убежището (EUAA), цитирани от турския сайт Т24.

Специално след парламентарните и президентските избори през май м.г., които спечели президентът Реджеп Тайип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), молбите с искане за убежище в Европа от турските граждани са нараснали двойно, показват данните. За периода януари-юни на 2023 г. са били подадени молби от 34 101 турски граждани, докато през юли-декември същата година 66 706 турски граждани са поискали убежище в европейски държави.

По този показател Турция заема трето място, като само Сирия и Афганистан я изпреварват.

Влошаването на икономическото положение в страната, упадъкът на демократичните институции, както и разочарованието от неуспеха на опозиционния алианс на изборите през 2023 г. се считат за главни фактори за увеличаване на търсещите убежище извън Турция граждани, посочва Т24. Не на последно място се посочва и отказът на визи за посещенията на турските граждани в европейските държави, проблем, който в последно време прерасна във визова криза.

“Турските граждани страдат от нарастващи откази за (издаване на) шенгенски визи през последните години. Дори артисти, журналисти и академици срещат трудности при получаването на визи от европейски страни за събития, на които са поканени. Много експерти смятат, че спрямо Турция се прилага прикрито санкциониране чрез Шенген”, отбелязва сайтът.

Германия е на първо място сред предпочитанията на турските граждани за емигриране, за тази страна са подадени 61 на сто от молбите, следват Франция и Австрия.

В същото време през 2023 г. само 23 на сто от молбите на турските граждани са били удовлетворени, а болшинството от тях са били отхвърлени.

През последните осем години, от 2015 г. насам, молбите на турските граждани, търсещи убежище в Европа, са се увеличили 20 пъти. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.