Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция е загрижена за сигурността на своите граждани при евентуални военни действия между Русия и Украйна

Турция е загрижена за сигурността на своите граждани при евентуални военни действия между Русия и Украйна

„Турция е готова да предприеме действия за сигурността на своите граждани, намиращи се в Украйна, ако се стигне до въоръжен конфликт между Русия и Украйна. Става дума за около 25 хиляди турски граждани, една част от които са студенти“. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу в интервю за телевизия Си Ен Ен Тюрк.

По думите му обсъдени са мерките, които Турция е готова да предприеме в зависимост от развоя на ситуацията. Едната посока е как ще се осъществи евентуалното евакуиране на турските граждани, ако избухне война.
Другата много важна посока е прилагането на договора от Монтрьо за преминаването на военни кораби през турските проливи към Черно море, което граничи с Русия и Украйна.

„Ето защо особено важно е за нас да сме добре подготвени по тези проблеми. Но без да се създава паника. Всички стъпки координираме с нашето разузнаване и други заинтересовани институции. Следим много внимателно точността на постъпващите информации от различни източници. Проведохме срещи на високо ниво със САЩ по тези въпроси. Предупредихме нашите граждани да се въздържат от пътувания в източната част на Украйна, както и да следят информациите на външното министерство за ситуацията в тази страна, заяви Чавушоглу.

Турският външен министър посочи, че към момента има най-голяма нужда от съсредоточаване на усилията към намаляване на напрежението между страните в конфликта.

Чавушоглу призова западните страни да бъдат внимателни в изявленията си, които създават атмосфера на паника и напрежение в Украйна.

БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.