Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция глоби компанията на Фейсбук с 18,6 милиона долара

Турция глоби компанията на Фейсбук с 18,6 милиона долара

Турският съвет по конкуренцията заяви днес, че е глобил компанията „Мета Платфромс“, която е собственик на Фейсбук, с 346,72 милиона лири (18,63 милиона долара) за нарушаване на закона за конкуренцията, предаде „Ройтерс“.

В изявление Турският съвет по конкуренцията заяви, че е установил, че компанията е възпрепятствала конкурентите си, предлагащи услуги в сферата на социалните мрежи и онлайн видео рекламните пазари, обединявайки данните, събрани чрез нейните услуги Фейсбук, Инстаграм и УотсАп.

Съветът заяви, че „Мета“ трябва да предприеме действия за възстановяване на конкуренцията на тези пазари и да подготви годишни доклади за стъпките, които ще предприеме през следващите пет години.

Глобата е била наложена в съответствие с годишния приход на компанията за 2021 г., посочи съветът.

Говорител на „Мета“ заяви, че компанията не е съгласна с твърдението на турския орган. Той посочи, че „Мета Платфромс“ защитава поверителността на потребителите и осигурява на хората прозрачност и контрол върху данните им. Компанията „ще вземе предвид всички опции“, добави говорителят.

През 2021 г. турският съвет по конкуренцията предприе разследване срещу УотсАп, а по-късно и срещу Фейсбук, след като приложението за съобщения поиска от потребителите да позволяват на Фейсбук да събира потребителски данни като телефонни номера и местоположение, припомня БТА.

Компаниите за социални медии са във фокуса на вниманието в Турция, която прие закон миналата седмица, който би изпратил в затвора журналисти и потребители на социални мрежи за до три години за разпространение на „дезинформация“.

Анализатори заявиха, че компаниите за социални медии е малко вероятно да се придържат напълно към закона, който изисква от тях да премахват „дезинформационното“ съдържание и да споделят данни за потребителите с властите.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.