Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция и ЕС си сътрудничат за продължаване на хуманитарния коридор към Сирия

Турция и ЕС си сътрудничат за продължаване на хуманитарния коридор към Сирия

Турция, ЕС и международните партньори са ангажирани да осигурят продължаването на хуманитарния коридор към Сирия, който е от жизненоважно значение за сирийския народ на фона на продължаващата война в страната, заяви днес ръководителят на делегацията на ЕС в Турция Николаус Майер-Ландрут, съобщава в. „Дейли сабах“, цитиран от БТА.

„Това, което искам да видя, е, че въпросът за Сирия продължава да заема челно място в дневния ред на ЕС“, каза Николаус Майер-Ландрут при посещение в граничещия със Сирия окръг Хатай (Южна Турция).

Той изтъкна, че неотдавна ЕС проведе конференция за Сирия в Брюксел и че на тази среща отново е била подчертана подкрепата на съюза за Сирия, както и необходимостта от политическо решение.

„От 2011 г. насам ЕС и неговите страни членки продължават да са най-големите донори от гледна точка на подкрепата, предоставяна във връзка с кризата в Сирия. На конференцията за Сирия, състояла се през последните седмици, беше обещана подкрепа в размер на още 6,5 млрд. евро. Над 4 млрд. евро от тази сума включва подкрепата от ЕС“, посочи Майер-Ландрут.

Той подчерта, че тази помощ е от жизненоважно значение за сирийците от другата страна на границата, и добави, че една трета от помощта минава през този коридор.

Мандатът на ООН за механизма за трансгранична помощ за Сирия изтича на 10 юли, като международната общност все повече изпитва опасения, че Русия може да му наложи вето, което може да доведе до катастрофа в засегнатата от войната страна.

Русия се застъпва за прекратяване на всякаква трансгранична помощ за Сирия с аргумента, че тя подкопава суверенитета на Сирия, въпреки няколко доклада за това, че режимът на сирийския президент Башар Асад възпрепятства хуманитарната помощ към райони, които не са под негов контрол.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.