Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция и Холандия възобновяват дипломатическите отношения

Турция и Холандия възобновяват дипломатическите отношения

Правителството в Холандия изпрати писмо в Анкара, а днес в телефонен разговор двамата външни министри се договориха за нормализиране на отношенията, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу разпространи изявление до медиите, в което посочи, че на 11 юли по време на лидерската среща на НАТО в Брюксел е разговарял с холандския си колега Стеф Блок, с когото са обсъдили взаимна загриженост около събитията от март 2017 г. Двамата се обединили около идеята за продължаване и разширяване на сътрудничеството в борбата срещу тероризма, проблема с мигрантите, икономиката и редица още теми, касаещи стратегическото партньорство между двете страни.

Първата стъпка към помиряването е направена от холандския външен министър с писмо до Чавушоглу, който от своя страна е позвънил по телефона на колегата си. В този разговор са постигнали съгласието да бъдат нормализирани дипломатическите отношения между двете страни.

В най-кратки срокове ще има нови посланици в Анкара и Хага. Освен това през втората половина на 2018 г. холандска делегация, водена от външния министър, ще пристигне на официално посещение в Турция.

Чавушоглу изрази задоволството си в пряко включване по канал NTV и подчерта, че от особена важност е положението на турските граждани в Холандия. Той каза, че все още няма яснота кой ще бъде новият посланик на Турция в Хага, а и президентът Реджеп Ердоган трябва да го посочи и назначи.

Отношенията между двете държави се влошиха през март 2017 г., след отказа на Холандия да допусне Чавушоглу в Ротердам. Тогава той бе планирал участие в митинг с цел агитация на холандските турци за конституционните поправки, които после бяха подкрепени с референдума през април.

Освен това холандската полиция блокира пътя на автомобила на турската министърка по семейните въпроси Фатма Бетюл Саян Кая, а после властите я обявиха за „персона нон грата“ и я изгониха от страната. Тогава президентът Ердоган заяви, че ще отговори с конкретни мерки.

През март 2017 г. турското външно министерство обяви за нежелателно връщането на посланика на Холандия обратно в Турция след отпуска му. През февруари 2018 г. холандското външно министерство официално отзова посланика си в Анкара. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.