Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция: Иконите в “Света София” ще бъдат запазени

Турция: Иконите в “Света София” ще бъдат запазени

Иконите в катедралата “Света София” ще бъдат запазени, съобщи говорителят на турския президент Ибрахим Калън в специално изявление. Той отхвърли и твърденията, че превръщането на катедралата в джамия ще навреди на световното историческо наследство, предаде БГНЕС.

Религиозната иконография в катедралата е правена през 6-ти век.

На въпрос какво ще стане с иконите, Калън съобщи, че “ще останат “недокоснати” за гледане на хора от всички вероизповедания”.

В интервю за TRT World и BBC Калън подчерта, че превръщането на “Света София”, която 86 години работи като музей, в джамия, “има подкрепата на всички партии в Турция”.

“Смяната на статута на катедралата има огромната подкрепа на всички политически партии – и опозиционните, и на републиканската партия”, допълни той.

В опит да отхвърли твърденията, че световното историческо наследство на ЮНЕСКО ще бъде „засенчено или унищожено“ с решението на Ердоган, Калън съобщи, че по линия на религиозната толерантност и съвместното съжителство на различните религии в Турция днес съществуват повече от 400 църкви и синагоги. Калън обеща всички посетители да имат достъп до религиозното и историческо наследство на “Света София” – не само до иконите, но и до уникалната мозайка и стенописи.

Първата мюсюлманска молитва в катедралата е насрочена за 24 юли.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.