Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция има за цел да отвори нова страница в отношенията с ЕС, заяви турският външен министър

Турция има за цел да отвори нова страница в отношенията с ЕС, заяви турският външен министър

Турция работи за отваряне на нова страница в отношенията си с ЕС, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.

През 2020 г. заради някои проблеми, с които се сблъкахме с някои страни членки, имаше временни напрежения в нашите отношения с ЕС, което не е желано от нас положение, заяви Чавушоглу на съвместна пресконференция в Мадрид с испанския си колега Аранча Гонсалес Лая.

Но с подхода на Испания и на някои други страни, вместо напрежение, бе избран диалогът и последната среща на върха подготви основата за това, изтъкна Чавушоглу.

Той каза, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще проведат видеоконферентен разговор. Чавушоглу посочи също, че ще посети Брюксел на 21 януари за разговори с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Турският външен министър каза също, че има възможности за започване на диалог между Турция и Гърция. Чавушоглу изтъкна, че Турция се оптива да използва тези възможности без предварителни условия. Ние винаги сме за диалог и това е единственият начин, по който можем да намалим напреженията и да решим проблемите, посочи той.

Чавушоглу заяви също, че Турция и ЕС трябва да работят заедно, за да посрещнат предизвикателствата, създадени от пандемията от коронавируса.

Той изтъкна, че Турция е част от Европа и е готова за сътрудничество за решаване на проблемите, пред които е изправена Европа.

Аранча Гонсалес Лая от своя страна призова за позитивен дневен ред в отношенията между ЕС и Турция.

Това, което имаме предвид под позитивен дневен ред, е да водим основани на диалог преговори в съществуващите направления, да премахнем провокациите и напрежението и да конкретизираме тези стъпки с решенията, които ще бъдат взети, каза Лая.

Тя посочи, че е важно също да се актуализира споразумението за митнически съюз между Турция и ЕС и добави, че двете страни трябва да работят заедно по въпроса за визова либерализация.

Лая каза, че по време на разговорите й с Чавушоглу са били дискутирани и въпроси като отношенията на Турция с Гърция и Франция, както и кипърският въпрос, и подчерта, че Испания подкрепя политически решения.

Тя изтъкна също, че междуправителствен бизнес форум в Турция, планиран за втората половина на 2021 г., ще спомогне за укрепване на двустранните отношения. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.