Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция иска да удължи зърнената сделка със 120 дни

Турция иска да удължи зърнената сделка със 120 дни

Турция ще продължи дискусиите за удължаване на сделка, която позволява износ на зърно от черноморските пристанища в Украйна, със 120 дни вместо с 60 дни, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от Ройтерс, съобщи БТА.

„Започнахме преговори в съответствие с първоначалния вариант на сделката. Удължаването на сделката е важно. Ще продължим контакта си (относно удължаването) със 120 дни, вместо с два месеца“, казва Акар в изявление на турското министерство на отбраната.

Страните по сделката ще оценят и ще вземат решение за по-нататъшно удължаване на споразумението, казва още Акар, добавяйки, че Анкара се надява на позитивен резултат.

Черноморската зърнена инициатива, осъществена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, дава възможност за износ на зърно от три украински пристанища. Тя беше удължена през ноември и е в сила до 18 март, освен ако не бъде договорено ново удължаване. Милиони тонове зърно и други хранителни продукти бяха изнесени от украинските пристанища, подпомагащи по този начин свалянето на цените на храните, които достигнаха рекордно високи нива в глобален аспект.

Докато преговорите продължават, Русия предложи удължаване на сделката с още 60 дни, половината от срока, с който беше удължена преди, но Украйна отхвърли предложението.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.