Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция иска още страни да наблюдават примирието в Нагорни Карабах

Турция иска още страни да наблюдават примирието в Нагорни Карабах

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е обсъдил с руския си колега Владимир Путин възможността за включване и на други страни в усилията за поддържане на примирието в Нагорни Карабах.

Азербайджан и Армения подписаха с посредничеството на Русия на 10 ноември споразумение, което сложи край на 6-седмичните сблъсъци в планинския анклав, който е международно призната част от Азербайджан, но населен предимно с арменци.

Съгласно подписаното споразумение за примирие в Нагорни Карабах са разположени руски миротворци. Турция няма миротворци, но договори с Русия съвместен център за мониторинг на примирието, а турският парламент прие закон за изпращане на военни наблюдатели там.

„Имаме възможността да развием и разширим това. Обсъдихме с господин Путин работата по разширяване и развитие (на режима на прекратяване на огъня) и с други страни от региона“, каза Ердоган, без да посочи кои държави има предвид. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.