Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция изрази недоволство от думите на Майкъл Помпео, засягащи ролята й в Сирия

Турция изрази недоволство от думите на Майкъл Помпео, засягащи ролята й в Сирия

Турция изрази недоволство от думите на Майкъл Помпео, засягащи турската роля в Сирия, предава Анадолската агенция, цитирана от „Фокус“.

В петък Турция осъди последните изявления на държавния секретар на САЩ относно ролята на Турция за гарантиране на сигуроността и териториалната цялост на Сирия.

„Ние отхвърляме както стила и съдържанието на изявленията на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, които той даде вчера в интервю за уебсайт относно нашата страна по отношение на Сирия“, заяви Хами Аксой, говорител на турското външно министерство.

Забележките на Аксой дойдоха ден след като Помпео, в интервю за Newsmax, говорейки за американското оттегляне от Сирия спомена за „важността на това турците да не убиват кюрдите и защитата на религиозните малцинства“ в Сирия. Всички тези неща са все още част от американската мисия, завършва Помпео.

Объркването на Помпео с терористичната група ПКК/(Отряди за народна самоотбрана ОНС) – целта на планираната антитерористична операция в Сирия – с кюрдите, показва „обезпокоителна“ липса на информация, каза Аксой.

Аксой също категорично осъди САЩ, разглеждащи терористичната група ПКК/ОНС като партньор в борбата им срещу „Ислямска държава“.

„Турция ще продължи решително да се бори с терористичните организации на ПКК/ОНС и „Ислямска държава“, които заплашват политическото единство и териториалната цялост на Сирия и представляват екзистенциална заплаха за националната сигурност на страната“, каза Аксой.
Анкара също ще продължи да защитава правата на сирийските кюрди по отношение на борбата срещу тероризма, добави той.

Турция отдавна възразява срещу това, че САЩ разглеждат терористичната ПКК/ОНС като съюзници срещу „Ислямска държава“, като казва, че използването на една терористична група за борба с друга няма смисъл.

Турция също така подчерта, че ПКК/ОНС тероризира местните араби, тюркмени и кюрди в районите на Сирия близо до Турция. Източник: „Фокус“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.