Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Турция очаква износът през граничните пунктове с България и Гърция да надхвърли 254 млн. долара през тази година

Турция очаква износът през граничните пунктове с България и Гърция да надхвърли 254 млн. долара през тази година

Износът на Турция през граничните пунктове Капъкуле/Капитан Андреево и Хамзабейли/Лесово на границата с България и Ипсала на границата с Гърция през миналата 2022 г. е достигнал 254 млн. долара. През тази година се очаква тази цифра да бъде надскочена.

Това посочи турският министър на търговията Йомер Болат на церемония по откриването на обновения модернизиран турско-гръцки ГКПП Пазаркуле, който е един от четирите гранични пункта на Турция към Европа в района на Одрин. Там се събират границите на Турция, България и Гърция.

По думите му 59 процента от износа на Турция през 2022 г. е бил реализиран по море, 31 процента по суша и 8 процента по въздуха.

„За същия период 37,5 процента от износа ни за Европа е извършен по суша. Следователно нашите митнически пунктове и инфраструктурата са от жизненоважно значение за износа по суша. През миналата 2022 г. 1,638 млн. търговски моторни превозни средства са преминали през Капъкуле, Хамзабейли и Ипсала, докато предходната година си били 1,485 млн. През настоящата година се очаква да се надскочат тези цифри“, заяви турският министър.

Той посочи също, че в скоро време се предвижда да се извърши модернизацията и обновяването на турско-българския ГКПП Дерекьой/Малко Търново за транзит на пътници и автомобили за България и Румъния.

Обновяването и модернизацията на турските ГКПП се извършва по модела „построй-разработи-предай“ на Асоциацията на турските търговски палати и борсите. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.