Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция отзова посланика си в Уганда, маскирала се като Хубавата Елена

Турция отзова посланика си в Уганда, маскирала се като Хубавата Елена

Турският посланик в Уганда Седеф Явузалп бе отзована, след като снимки от прием по случай Деня на републиката 29 октомври предизвикаха смут в обществото, съобщи министърът на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от в. „Хюррийет дейли нюз“.

Турският първи дипломат посочи, че веднага след като снимките са станали обществено достояние, е започнало разследване и посланичката е била отзована.

Костюмите за приема на Явузалп и нейният помощник предизвикаха множество спорни коментари в социалните медии. Според някои потребители двамата са били облечени с „римски одежди“, докато според други костюмите са вдъхновени от гръцката митология, а не от Римската империя.

Роклята на Явузалп е препратка към Елена от Троя, а нейният помощник „изглежда като Зевс“, посочиха някои потребители.

Посланичката се защити, като обясни, че в Уганда в момента е „Годината на Троя“.

Посланик Седеф Авузалп бе домакин на прием в кампала за ежегодния празник на 29 октомври, който отбелязва създаването на съвременната турска република през 1923 г. От Мустафа Кемал Ататюрк, припомня „Фокус“.

Всекидневникът „Сьозджю“ в събота е публикувал снимките на първа страница, като пише, че Явузалп е облечена като Елена от Троя, чиято красота е според Омир предизвиква Торянската война, а помощникът й като гръцкия бог Зевс, с тога и маслинов венец на главата.

„Голям скандал на Деня на Републиката – посланикът беше Хубавата Елена, а нейният асистент – Зевс“, пише изданието.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.