Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция ще отговори на Гърция по начин, който заслужава, заплаши Ердоган

Турция ще отговори на Гърция по начин, който заслужава, заплаши Ердоган

Турция ще даде на Гърция „отговора, който заслужава“ относно териториалния спор между двете страни в Източното Средиземноморие, заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч пред парламента на страната, съобщава АФП.

„Ще продължим да даваме на Гърция и на гръцко-кипърската администрация – които не изпълняват обещанията си в платформите на ЕС и НАТО – отговора, който заслужават“, посочи Ердоган.

Както САЩ, така и Германия разкритикуваха по-рано тази седмица действията на Анкара в Източното Средиземноморие, призовавайки Ердоган да сложи край на напрежението в региона и да избегне провокации в отношенията между Турция и Гърция.

Турция обаче се противопостави на международните призиви и изпрати свой изследователски кораб „Оруч Реис“ обратно в спорния морски регион.

Турското министерство на енергетиката потвърди, че изследователският кораб „Оруч Реис“ е достигнал спорните води в Източно Средиземно море, където ще остане поне още седмица, въпреки протестите на Гърция. А президентът на Турция Реджеп Ердоган даде да се разбере, че в скоро време ще бъдат подновени и проучванията в кипърски води и че сондажният кораб „Явуз“ също ще се върне в Източното Средиземноморие.

Той предупреди, че плановете, които пренебрегват интересите на Турция и отцепилия се Северен Кипър, няма да успеят.

По-рано турското външно министерство обвини Гърция в „безпочвени обвинения“, но малко след това показа готовност да участва в конференция с Европейския съюз, на която да се разгледат спорните въпроси с Атина. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.