Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция ще започне военна операция в Сирия след Курбан барям

Турция ще започне военна операция в Сирия след Курбан барям

Планираната от Турция нова военна операция срещу кюрдски бойци в Сирия вероятно ще започне след предстоящия през юли мюсюлмански празник Курбан байрям, прогнозира известният турски анализатор Абдулкадир Селви от в. „Хюриет“, пеше БТА.

Селви се аргументира с факта, че все още не е приключила операцията „Лапа-Ключ“ на турската армия в Северен Ирак. По думите му освен това не е завършено и струпването на военни сили и техника за операцията в района на сирийските градове Тал Рифат и Манбидж. Той задава също въпроса дали турската армия ще започне действия в двата сирийски града едновременно или последователно.

Селви напомня думите на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция може да нахлуе „ненадейно някоя нощ“ в Сирия, но отбелязва същевременно, че Турските въоръжени сили няма да започнат действия, без преди това да са завършили подготовките. Според него като ключова дата трябва да се има предвид предстоящият празник Курбан байрям (9-12 юли), тъй като след него „операцията вече няма да е въпрос на дни, а на часове“.

Новата турска военна операция в Сирия ще започне със състав от 25 хиляди души

Новата турска операция в Сирия се очаква да започне със състав от около 25 хиляди души, съобщава „ТГРТ Хабер“.

Пред в. „Тюркийе“ командири на Сирийската национална армия (СНА – подкрепяни от Анкара сирийски бунтовници), са посочили, че са завършени всички подготовки по дългата 130 км „ивица на досег с ПКК“.

На първи етап операцията ще стартира с 25 хиляди души персонал, като в района вече са позиционирани танкове, минохвъргачки, гаубици и ракетни установки. В готовност за действие са различни армейски части. По протежение на линията са дислоцирани и сапьорски екипи за издирване и прочистване на поставени противопехотни мини.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи миналия месец, че Турция ще започне скоро новата военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на дълбока 30 километра зона за сигурност по границата между Турция и Сирия. Ердоган обясни, че според плановете от терористи трябва да бъдат прочистени първо районите по оста между градовете Тал Рифат и Манбидж.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН), разглеждани от Анкара като сирийско разклонение на ПКК.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.