Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция удължава престоя на кораба „Оруч Рейс“ в Източното Средиземноморие

Турция удължава престоя на кораба „Оруч Рейс“ в Източното Средиземноморие

Турция съобщи, че удължава престоя на проучвателния кораб „Оруч Рейс“ и още два плавателни съда в източната част на Средиземно море до 27 октомври, предаде агенция Ройтерс. Според агенцията стъпката вероятно ще доведе до ескалиране на напрежението в региона.

„Оруч Рейс“ и двата други кораба – „Атаман“ и „Чингиз хан“, ще продължат работата си югоизточно от гръцкия остров Родос, съобщи турският военноморски флот в ново навигационно съобщение. Предишният срок за присъствието на плавателните съдове в тази зона изтичаше днес.

Атина и Анкара спорят за правата за проучвания за горива в източната част на Средиземно море. Напрежението между двете страни започна през август, след като Турция изпрати кораба „Оруч Рейс“ на проучвателна мисия в район, който Гърция смята за своя изключителна икономическа зона. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.