Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Турция вдигна водещата си лихва до 40 процента

Турция вдигна водещата си лихва до 40 процента

Турската централна банка повиши основната си лихва за шести пореден месец до 40 на сто – най-високото ниво, откакто турският президент Реджеп Тайип Ердоган е на власт, съобщи Франс прес, цитиран от БТА.

Банката вдигна водещата си лихва (едноседмичната репо лихва) с пет процентни пункта спрямо миналия месец.

Финансовата институция посочва в прессъобщение, че нивото на затягане на паричната политика е много близо до необходимото и затова темпът на вдигане на лихвата ще се забави.

През юни Централната банка на Турция за първи път от 2021 г. увеличи основния лихвен процент от 8,5 процента на 15 процента и обеща по-строга парична политика и контрол на инфлацията. Това бе първото вдигане на лихвата, осъществено от новия ръководител на централната банка Хафизе Гайе Еркан.

Банката започна да намалява лихвата в края на 2021 г. в съответствие със схващането на Ердоган, че понижаването на лихвения процент се бори с инфлацията, което противоречи на традиционната икономическа теория.

Инфлацията в Турция достигна 24-годишен връх от 85 процента миналата година.

Годишното ниво на инфлацията в Турция бе на равнище 61,36 на сто миналия месец.

В началото на месеца Централната банка на Турция повиши прогнозите си за растежа на цените за тази и следващата година съответно на 65 на сто и 36 на сто.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.