Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Уволнението на тримата кметове ще втвърди политическия климат в Турция

Уволнението на тримата кметове ще втвърди политическия климат в Турция

Три неща се случиха след местните избори на 31 март, когато опозиционният блок спечели най-големите метрополии на Турция, в т.ч. Анкара и Истанбул, а прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) извоюва победа в Югоизточен Анадол.

Първо, Висшата избирателна комисия (ВИК) реши да анулира мандатите на седем кметове от ДПН с мотив, че онези, които са били отстранени с извънредни укази (издавани по време на извънредното положение в Турция след опита за преврат, бел.ред.), не трябва да бъдат назначавани в държавната администрация или на работа в държавни учреждения, дори и да спечелят избори. И нещо още по-противоречиво – вместо изборите да бъдат повторени мандатите на седмината отстранени бяха дадени на вторите по брой на гласовете кандидати, всичките от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Второто засяга изборите в Истанбул. Победата с малка разлика, извоювана от Екрем Имамоглу пред кандидата на ПСР Бинали Йълдъръм на изборите в Истанбул на 31 март, бе отменена от ВИК въз основа на спорни аргументи. Повторните избори осигуриха голяма победа на Имамоглу, който успя да увеличи гласовете си с около 10 процентни пункта за по-малко от два месеца.

Третият ход бе направен на 19 август. Министерството на вътрешните работи обяви, че отстранява кметовете на окръзите Диарбекир, Мардин и Ван заради предполагаемите им връзки с терористична организация. И тримата кметове от ДПН, които на изборите спечелиха над 50 на сто от гласовете, сега са сменени от валиите на съответните окръзи.

Правителствени представители обясняват решението с това, че тези кметове са започнали да превръщат своите кабинети в центрове за тероризъм и да използват общински средства за финансиране и подкрепа на терористите.

Критици на правителството обаче напомнят, че тези кметове не са осъдени за никакво престъпление и че те са могли да се кандидатират на изборите, след като са били одобрени от ВИК. Те казват също, че отстраняването на вече избран кмет е недемократично и означава потъпкване на волята на народа.

Отделно от ДПН и главната опозиционна сила Народнорепубликанската партия (НРП), дисидентите от ПСР бившият президент Абдуллах Гюл и бившият министър-председател Ахмет Давутоглу също критикуваха правителството за незачитане на волята на народа.

Както се очакваше, представители на ПСР отвърнаха, обвинявайки опозиционния блок, че се съюзява с терористи. Това със сигурност ще засили политическото напрежение между управляващия и опозиционния блок и ще донесе по-нататъшни усложнения.

Не по-малко важно е, че уволняването на тримата кметове ще има по-дълбоко отражение върху отношенията на Турция с ЕС и положението й в Съвета на Европа. И двете институции изразиха тревога заради хода на турското правителство. Усилията за вдъхване на нова надежда и оптимизъм във връзките на Турция със западните структури замират след тази недемократична стъпка.

Местните избори в Турция на 31 март бяха първите, проведени при новата президентска система на управление, и следователно бяха разглеждани като лакмусов тест за стабилността на този нов вид управление. По споменатите по-горе причини е жалко, че новата система за управление не успя да въведе по-демократично управление, което да уважава волята на народа на Турция.

В. „Хюриет дейли нюз“/БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.