Home»АКЦЕНТ»В. „Евренсел“ за изборите в България: Хората са обезсърчени, избирателната активност е ниска

В. „Евренсел“ за изборите в България: Хората са обезсърчени, избирателната активност е ниска

„Хората са обезсърчени и избирателната активност е ниска“. Това пише в заглавие турският в. „Евренсел“ по повод изборите за Народно събрание на България, проведени на 9 юни.

С проблеми като ниски пенсии, здравеопазване и безработица България отиде на шести по ред избори за последните три години. Макар на хората да им е омръзнало от избори, все пак избирателната активност бе около 32 процента, констатира опозиционният турски вестник.

Очевидно на преден план излезе и посланието на хората: „мислим за препитание, а не за избори“, отбелязва „Евренсел“.

Изданието добавя, че в България често се чуват коментари, че на хората много им е омръзнало от избори.

Партията ГЕРБ на бившия министър-председател Бойко Борисов, стана първа въпреки широкомащабните протести, свързани с партията преди няколко години, посочва „Евренсел“.

Изданието добавя, че изселниците от България в Турция с двойно гражданство са гласували на много места в страната, включително в Одрин, Текирдаг, Къркларели, Бурса, Ескишехир, Истанбул и Измир за български парламент. На няколко места гражданите имаха възможност да гласуват и за изборите за ЕП (в дипломатическите представителства на България).

Гражданите, които отидоха до урните за шести път през последните 3 години, не проявиха особен интерес към изборите. Въпреки че гласуването е задължително, процентът на участие и в двата вота бе малко над 30 процента, коментира новинарският сайт Хаберлер.

Партията ГЕРБ, ръководена от бившия премиер Бойко Борисов, стана първа, но отново няма да може да състави самостоятелно правителство, посочва изданието, като добавя, че няколко от другите политически сили получиха близки резултати (ДПС, ПП-ДБ и Възраждане).

Партията „Движение за права и свободи“ (ДПС), чиито членове са предимно турци и мюсюлмани, в миналия парламент беше представена с 36 депутати, а сега се очаква да има повече народни представители, пише още Хаберлер. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.