Home»КУЛТУРА»В ГЪРЦИЯ УДОСТОИХА ОРХАН ПАМУК С ПОЧЕТНО ЗВАНИЕ ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА

В ГЪРЦИЯ УДОСТОИХА ОРХАН ПАМУК С ПОЧЕТНО ЗВАНИЕ ДОКТОР ХОНОРИС КАУЗА

Факултетъ по литература и философия към Критския университет в Гърция удостои турския писател Орхан Памук с почетното звание Доктор хонорис кауза. На тържественото връчване на почетното звание проф. Пдисеас Йоанис Зорас окачестви носителя на Нобелова награда за литература през 2006 г. Орхан Памук като „гражданин на света и личност с демократична съвест, която защитава човешките права, върховенството на закона, демокрацията“ и допълни, че „Орхан Памук е личност, съчетала в себе си много черти и с висок талант“.

Почетното звание се присъжда на Орхан Памук заради „приноса му към европейската и световната литуратура, творчеството му, което съживява въображението, предаността му към човешките ценности, открояването и отстояването им в произведенията му, демократичната съвест, приносът му към разбирателството между народите и културите, подкрепата му към съвременна Европа, която търси идентичността си“.

Проф. Ангела Кастринаки от Факултета по философия, която отбеляза, че книгите на Памук се четат от милиони хора по света заяви: „Когато четем романите му виждаме лицата си в огледалото. Виждаме красивото, грозното, проблемното. Виждаме как крайните бедни квартали се променят за една нощ, виждаме навика за унищожаване на културата от миналото, тъгата, насилието, виждаме това най-често в Турция. Но виждаме и отварянето към Егейско море, чуваме познати гласове от миналото и искаме да ги запечатаме в съзнанието си. Персонажите във всички романи на автора търсят в любовта щастието и съзиданието.“

В словото си Орхан Памук заяви, че в продължение на четирийсет и една години чрез думите и историите в романите си, се опитва да сподели опита и спомените си с хората, за да даде своя принос в изграждането на един нов свят и добави: „Аз съм отворен за човешките истории. Когато ме питат защо пиша отговарям, че го правя защото чувствам необходимост от това, защото имам жажда за живот, защото обичам да помирисвам аромата на хартията, защото съм амбициозен, писането ме прави щастлив, уча се от нещата, които ме ядосват и обикалям света сред страниците на книгите.“ Източник: Ahvalnews.com/tr

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.